5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru

Cum sa alegi mingea potrivita pentru copii si adulti?

Orice poate fi o minge de fotbal cu putina imaginatie. Cei care cauta o minge obisnuita ar trebui sa stie totusi raspunsurile la cateva intrebari de baza. Deoarece exista o varietate de dimensiuni si tipuri de mingi. Cine, unde/pe ce si cat de des se va juca cu ea sunt cele mai importante.

Mingi de fotbal dupa marime

Dimensiunile mingiilor de fotbal variaza de la 1 la 5. Cele mai mici mingi de fotbal sunt desemnate in principal pentru copii, deoarece sunt mai usor de controlat si mai usoare pentru corp.

  • O minge marimea 5: este in general cea mai des folosita. Acestea sunt folosite pentru meciurile de competitie ale copiilor de la 12 ani in sus. Cu toate acestea, nu face exceptie atunci cand copiii mai mici se joaca cu o minge de aceasta dimensiune. Diametrul unei mingi de marime 5 este de aproximativ 22 cm. Greutatea mingilor de dimensiunea 5 variaza de la aproximativ 410 la 450 g. Singurele exceptii sunt mingile usoare pentru fotbalul cu picioarele goale pe plaja. Si mingile de sala, dedicate fotbalului in sala. Acestea sunt putin mai mici (in ciuda faptului ca sunt etichetate ca marimea 5) si putin mai grele pentru a avea un salt mai mic.
  • O minge marimea 4: folosita pentru antrenamente si meciuri ale copiilor cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani. Diametru: aproape 21 cm. Putin mai usoara, aproximativ 350 de grame.
  • O minge marimea 3: pentru copiii de 8 ani si mai mici. Diametru: 19 cm. Greutatea, in acest caz, este de aproximativ 290 g.
  • O minge marimea 2 si 1:(diametru cca 15 cm) dedicat celor mai tineri fotbalisti. Datorita dimensiunii lor, le puteti aduce peste tot, asa ca acestea sunt, de asemenea, un cadou special, un suvenir, precum si un instrument excelent pentru a-si imbunatati tehnica.

De asemenea, poti sa dai peste o marime speciala de 4,5 atunci cand cauti mingi freestyleSkillbals sunt putin mai mici si mai lipicioase, asa ca este mai usor sa faci trucuri cu ele.

Mingi de fotbal in functie de suprafata

Da, fotbalul se poate juca peste tot si cu orice, de aceea este atat de popular. Cu toate acestea, jocul cu mingea pe suprafata dreapta, pe una pentru care a fost facuta, creste longevitatea acesteia si, in unele cazuri, imbunatateste si experienta de joc. 
In afara de skillbals pentru freestyle, unde mingea este in aer majoritatea timpului, mai sunt si mingile de sala. Putin mai grele si cu saritura mai mica, folosit pentru fotbalul in sala. Apoi exista mingi usoare, concepute pentru a juca cu picioarele goale, pe plaja. Exista si mingi de fotbal mai rezistente, care suporta jocul pe beton. Cele mai comune sunt inca mingiile de fotbal pentru terenurile cu iarba.


Mingi de fotbal in functie de calitate

Forma, dimensiunea, greutatea, presiunea si mentinerea corecta a acestor criterii in timp si, de asemenea, saritura, echilibrul si absorbtia de apa. Acestea sunt metricile observate de FIFA, atunci cand vine vorba de acordarea certificarilor de calitate a mingii. Un fotbal poate obtine unul dintre urmatoarele trei.

Certificari ale mingilorloga certifikátů kvality FIFA

1. Cea mai inalta calitate a unei mingi de fotbal este garantata de stricker-ul FIFA QUALITY PRO. Toate mingile premium il au. Toate meciurile din liga profesionista si internationale, inclusiv Liga Campionilor si Cupele Mondiale, se joaca cu acestea. Cu ele se antreneaza si echipele de elita, desigur. Eticheta lor de pret incepe undeva la 400 de lei.

2. Al doilea nivel de calitate este marcat de sticker-ul FIFA QUALITY. Multe dintre aceste mingi se gasesc la sectiunea mingilor de antrenament . Sunt foarte potrivite si pentru meciurile de competitie din categorii nonprofesionale. Este media de aur in raportul pret-performanta.

3. Apoi este IMS (standardul international pentru mingi de meci). Acest autocolant garanteaza ca mingea indeplineste cerintele de baza FIFA pentru o minge de calitate. Aceste mingi de fotbal sunt in primul rand mingi de agrement sau mingi de antrenament .


Cele mai ieftine mingi nu au stickere care sa indice calitatea. Asta nu inseamna neaparat ca sunt de proasta calitate, deoarece testarea FIFA este voluntara si depinde de producatorii individuali daca sunt interesati sa o obtina pentru produsul respectiv. Cateva alte aspecte se reflecta si in pretul tuturor mingiilor. De exemplu, materialele utilizate si metoda de productie.

Mingi de fotbal in functie de material

O minge de fotbal este formata din doua parti principale. Ambele, interiorul si exteriorul, pot fi produse in diverse moduri si din materiale diferite, ceea ce are o influenta directa asupra pretului.

Partea interioara- bladder
Partea interioara a unei mingi - bladder-ul - poate fi din latex, butil sau cauciuc.
Un bladder din latex este folosit pentru cele mai bune mingi de meci. Ofera cel mai bun contact, model de zbor si are o saritura de calitate. Trebuie umflat mai des, in comparatie cu bladder-ul butilic.
Bladderele din butil sunt cele mai folosite pentru mingile de antrenament si de asemenea si oentru cateva mingi de meci.Mentin presiunea mai bine si, pe termen lung, sunt de asemenea, mai durabile decat cele cu interior din latex. Modelele de zbor sunt inca foarte bune. Ele tind sa fie putin mai grele. Cele mai ieftine mingi au interior din cauciuc. Acesta mentine presiunea aerului cel mai mult si este destul de durabil. Nu va oferi un contact sau modele de zbor la fel de bune ca cele doua anterioare.

Stratul exterior - suprafata
Trei materiale principale, la fel ca si partea interioara, sunt folosite pentru stratul exterior al unei mingi de fotbal. PU – poliuretan, PVC – policlorura de vinil sau un amestec al celor doua. Calitatea stratului superior poate fi recunoscuta la prima atingere. Cel mai bun contact cu mingea este asigurat de poliuretan, care formeaza un strat moale la suprafata. In plus, mingile de fotbal moderne au un model de suprafata fin sau mai gros, care imbunatateste si mai mult contactul. De obicei, mingile mai ieftine, cu o suprafata neteda, pot fi putin mai rezistente la apa, dar aluneca pe o suprafata umeda si nu sunt la fel de usor de manevrat.

Mingi de fotbal in functie de modalitatea de productie

Fotbalul evolueaza mereu. Gustul acestuia este mingea in sine. Mingea din piele maro (care a fost capabila sa absoarba multa apa si a facut-o) a fost reproiectata treptat in fotbalul descris in general, aratand astfel: ⚽ 32 de panouri alb-negru in forma de pentagon. Introdus in anii 1970. Pe masura ce timpul trece si tehnologia evolueaza, sunt introduse diferite mingi cu mai putine panouri si de diferite forme si culori. Fiecare producator vine cu propria forma si aspect al panoului. Principala diferenta a fotbalului de astazi este in modul in care panourile sunt conectate intre ele. Mingile de fotbal pot fi impartite in: cu sau fara cusaturi vizibile. Mingiile de fotbal fara sudura sunt asamblate prin termosigilare. Sunt mai durabile, rezistente la apa si au o aderenta mai buna, ceea ce inseamna un control mai bun. Cele cu cusaturi vizibile sunt fie cusute manual, fie cu masina. Cele mai avansate mingi sunt produse prin combinarea celor doua.

Cum sa ai grija de mingile de fotbal

Ingrijirea adecvata prelungeste longevitatea. Acest lucru este valabil si pentru fotbal. Este bine sa indepartezi toata murdaria dupa un joc, deoarece poate deteriora stratul superior pe o perioada mai lunga de timp. Acul metalic ar trebui sa fie umezit inainte de a se umfla (apa sau saliva fac trucul) pentru a nu deteriora interiorul sau supapa. Presiunea din minge ar trebui sa fie undeva intre 0,6 și 1,1 bar. Presiunea ideala pentru o anumita minge ar putea fi scrisa chiar de supapa. Daca nu, sau nu ai un manometru cu tine, mergi dupa intuitia ta si nu umfla prea mult mingea, pentru a proteja cusaturile. Pastreaza mingea la temperatura camerei, peste 15° C si nu lasa mingea afara iarna, nici la soare sa se usuce. Si cel mai important: foloseste mingea de cate ori vrei si bucura-te de joc!